Malá pštrosí kuchařka
Pštrosí maso
Hlavní podíl masa připadajícího na pštrosa pochází z kýty. Z toho opět je největší část
srovnatelná s vysoce hodnotným hovězím masem (hovězí filet a steak) a na základě toho jej lze
připravit v mnoha variantách. Pro svůj nepatrný obsah tuku a cholesterolu je pštrosí maso
rovněž velmi dobře použitelné v dietní kuchyni.
Pštrosí vejce
Pštrosí vejce chutnají jako vejce slepičí a nechají se připravit stejným způsobem. Před
použitím by se mělo nejprve odzkoušet, zda se jedná o čerstvá vejce: špatná a stará vejce
vydávají při silném potřesení kloktavý zvuk. Pokud chceme získat skořápku jako celek, tak
lze pomocí vrtačky nebo malého kladiva, popř. šroubováku, vytvořit na jednom pólu vejce
otvor o průměru 1,5 cm. Tímto otvorem se zavede brčko a skořápka se otvorem směrem dolů
vyfoukne. Pokud se má pro určité účely oddělit žloutek od bílků, tak se skořápka otevírá
rozpůlením Toto není na základě silné skořápky úplně jednoduché, jako u slepičího vajíčka. Za
pomoci malého kladiva se naznačí lehkými poklepy podíl příčné osy požadovaná linie lomu.
Nyní se pštrosí vejce pozorně otevře a bílek se oddělí od žloutku.
Masité pokrmy
Pštrosí játrová paštika (předkrm)
Přísady:
1 velký šálek pštrosích jater (rozsekaná)
3 plátky uzeného špeku
2 čajové lžičky másla (roztavené)
1 špička nože thiymianu
1 bobkový list
3 polévkové lžíce Weinbrand nebo Sherry
sůl a pepř
Příprava:
Opečeme špek na pánvi bez tuku. Kousky špeku vyjmeme a na zbylém tuku opečeme játra
při mírném teple. Okořeníme tymiánem, bobkovým listem, solí a pepřem a pečeme vše
dohromady další 3-4 min. Potom pečlivě vmícháme Weinbrand nebo Sherry. Vyjmeme
bobkový list a játra rozmělníme do kašovité hmoty. Hmotu naplníme do malých promaštěných
paštikových forem a pokapeme rozpuštěným máslem. Paštiku umístíme až do úplného
vychlazení do ledničky. Podáváme jako předkrm s čerstvým plnozrnným chlebem.
Blue neck soup (Polévka z pštrosího krku)
Přísady pro 4 osoby:
300 g pštrosího krku
80 g tuku na smažení
180 g nakrájené polévkové zeleniny
100 ml suchého červeného vína
250 ml vody
40 g mouky
50 g Madeira
1 polévková lžíce rajčatové dřeně
pepř, sůl, jemná paprika
Příprava:
Pštrosí krk opečeme s polovinou tuku a polévkové zeleniny. Potom zalijeme červeným vínem
a přidáme rajčatovou dřeň a vodu. Krk dusíme do měkka k čemuž je případně nutný další
přídavek vody. Nakonec vyjmeme dílek krku z hrnce, maso oddělíme od kosti a nakrájíme na
malé kousky. Zbylou polovinu tuku necháme rozpustit v jiném hrnci, posypeme moukou a za
stálého míchání osmahneme. Zalijeme vývarem, vmícháme polévkovou zeleninu. Polévku
ochutíme vydatně solí, pepřem, paprikou a madeirou a přidáme oddělené maso z pštrosího
krku.
Podáváme s čerstvou bagetou nebo topinkou.
Pštrosí biftek
Přísady pro 4 osoby: 4 pštrosí bifteky
Pro přípravu jedné marinády:
3 pol. lžíce jedlého oleje
1 pol. lžíce rajčatového kečupu
1 lžička hořčice
1 pol. lžíce smetany
1 pol. lžíce jemně nakrájené petržele
1 pol. lžíce nasekané cibule
1 špička nože čerstvého chili
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky jemné papriky
1/4 lžičky kari koření
1/2 lžičky sojové omáčky
Předpříprava:
Výše uvedené přísady pro marinádu smícháme a vložíme do nich bifteky na 2 - 4 hodiny
Příprava:
Odležené bifteky z marinády mohou být připraveny jako hovězí bifteky podle chutí na grilu
nebo v pánvi.
Dušený pštros
Přísady pro 6 osob:
1 kg pštrosího masa s kýty nakrájené na kousky (maso na guláš)
1000 ml přírodního jogurtu
2 pol. lžíce jedlého oleje
2 stroužky jemně utřeného česneku
1 velká cibule nakrájená na kolečka
2 jemně nakrájené stonky celeru
1 zelený výhonek česneku nakrájený na kolečka
1 zelený paprikový lusk nakrájený na proužky
500 ml vývaru
250 ml suchého červeného vína
1 lžička soli
1 lžička tymiánu
2 lžičky mouky
400 g čerstvých malých žampionů
100 g sušených broskví nakrájených na malé kousky
čerstvě mletý černý pepř
Předpříprava:
Maso marinujeme společně s jogurtem 4-6 dní v ledničce.
Příprava:
V hrnci rozpálíme olej a na něm opečeme česnek, cibuli, papriku, celer a nať česneku.
Přidáme maso a osmažíme. Přilijeme vývar a víno a okořeníme solí, tymiánem a mletým
pepřem. Uzavřeme hrnec a obsah necháme lehce vařit při mírné teplotě 2,5-3 hod. Potom
šťávu zahustíme moukou a přidáme žampiony a broskve. Dusíme ještě asi 10 min.
Přílohy:
Vařená rýže nebo opečené brambory, čerstvý salát.
Pštros v písku
Přísady pro 4 osoby:
500g pštrosích steaků nakrájených na slabé plátky
3 pol. lžíce rozpuštěného másla
1 lžička soli, pepře, tymiánu a jemné papriky
200g čerstvého hrachu
3 oloupaná rajská jablíčka nakrájená na kousky
200g cibule nakrájené na kostičky
Příprava:
Velký plochý pekáč vymažeme tukem a pokryjeme dno masem. Maso polijeme rozehřátým
máslem a okořeníme solí, pepřem, tymiánem a paprikou. Na maso naklademe ve vrstvách v
daném pořadí nasekanou cibuli, hrách a rajčata. Potom pekáč utěsníme alobalem. Pečeme v
předehřáté troubě při střední teplotě cca 40-50min.
Příloha: Vařená rýže.
Pštrosí exotická směs
Suroviny:
600 g pštrosích medailónků nebo kvalitního ořezu
150 g anansu
1 zelené papriky
1 červené papriky 1 lžička škrobové moučky
sůl
koření:
1 čaj. lžička čínského
3 čaj. lžičky sójové omáčky
1 bílek
olej
Maso nakrájíme na malé kostky nebo řezy. Bílek v misce rozšleháme se škrobovou
moučkou. Smícháme se sójovou omáčkou a čínským kořením. Do takto připravené směsi
vmícháme připravené maso, které dáme asi na 1 hodinu odležet do ledničky. Potom takto
odležené maso osmahneme na rozpáleném oleji, důkladně promícháme a prudce pečeme.
Maso podlíváme a dusíme na mírnějším ohni asi 30 minut. Před dokončením přidáváme
připravenou papriku a ananas Potom ještě asi 5 - 6 minut dusíme
Příloha: rýže nebo hranolky.
Pštrosí špíz
Suroviny:
500 g pštrosích medailónků nebo kvalitního ořezu
2 -3 středně velké cibule
150g oravské nebo anglické slaniny
sůl
červené víno
zavařené olivy
Maso nakrájíme na vetší kostky, slaninu na plátky a cibuli na menší čtvrtky. Na špízové jehly
střídavě napichujeme masu, cibuli a slaninu. Takto připravené špízy polijeme 3-5 lžícemi
oleje, osolíme, okořeníme, podlijeme vodou, vínem, položíme na plech a pečeme 45 min.
Příloha: hranolky, opékané brambory
Pštros na bílém zelí
Přísady pro 4 osoby:
1/2 hlávky bílého zelí
300 g mletého pštrosího masa
3 pol. lžíce jedlého oleje
4 cibule na kostičky nakrájené
1 stroužek česneku jemně utřený
1/2 kostky vývaru
3/8 l vody
600g brambor nakrájených na hranolky
sůl, pepř, kari, muškát, jemná paprika, kmín
Předpříprava:
Bílé zelí nakrájíme na jemno a krátce spaříme.
Příprava:
Na pánvi rozpálíme olej a opečeme mleté maso. Vmícháme cibuli a česnek a všechno
necháme dohromady dusit asi 5 min. Pikantně okořeníme pepřem, solí, paprikou, kari a
muškátem. Potom přidáme vodu a polovinu kostky vývaru. Do vymaštěného pekáče
vložíme spařené zelí a na to nalijeme šťávu z mletého masa. Nakonec navršíme do pekáče
brambory a posypeme trochou kmínu a hrubým pepřem. Pekáč zakryjeme pokličkou. Pečeme
v předehřáté troubě při vysoké teplotě cca 1h.
Přílohy: Čerstvý zelený salát.
Pštrosí vaječný likér
Surovina:
1/2 pštrosího vaječného žloutku
400 g práškového cukru
1/2 l šlehačky
1l žitné
2 špičky nože pravé vanilkové dřeně
Příprava:
Vaječný žloutek šleháme do krémova s přesátým přáškovým cukrem. Potom přidáme za
stálého míchání pomalu šlehačku a alkohol. Vaječný likér stáhneme do lahví a skladujeme
zazátkované v lednici.
Návrh na podávání: Pohár z vaječného likéru připravíme z půlek meruněk, vanilkové zmrzliny
a šlehačky a polijeme vaječným likérem.
|